За многу луѓе, бучавата во позадина може да биде смирувачка без воопшто да размислуваме за тоа.

Бучавата во позадина може да се користи во обид да се одвлече вниманието или да се избегнат непријатните емоции и мисли – објаснува Џена Карл, клинички психолог, пренесува Huff Post.

На овој начин максимално го пополнуваме капацитетот за внимание со други стимули за да го избегнеме она што ни е непријатно и за што не сакаме да размислуваме.

Во моментот кога ќе престане одвраќањето, нормално повторно се појавуваат непријатни емоции и мисли со полна сила – истакнува психологот.

До одреден степен, репродукцијата на бучава во позадина е совршено добар начин за управување со вашите емоции. На пример, ако се чувствувате преморени или депресивни на работа, можеби нема да се чувствувате удобно да плачете и можеби ќе ви треба нешто што ќе ви го одвлече вниманието.

Сепак, не сакате целосно да ги избегнувате вашите емоции.

Подоцна сакате да најдете време да се вратите на вашите мисли за да ги оцените и да ги почувствувате чувствата што ги предизвикуваат. Ако секогаш го одвлекувате вниманието или избегнувате непријатни мисли, ова може да ја зголеми вознемиреноста зад мислите. Одвраќањето треба да се користи со намера. Добро е да продолжите да размислувате и да се грижите, но исто така сакате да признаете дали има негативни емоции во позадина и да се справите со нив на здрав начин, рече Џена.

ИЗВОРНовости
претходниот член,Турција не ја прифаќа пораката за сочувство од САД
Следната статијаРодови разлики: Жените на кои им недостасува сон се помалку мотивирани да работат од мажите