Иако кучињата порано се користеа повеќе за терапевтски цели, а коњите како другите на списокот, мачките сега се почесто се користат.

Бројни студии покажаа дека животните можат да им помогнат на луѓето да заздрават.

Најважната карактеристика на терапевтската мачка е нивниот темперамент. Добра мачка за терапија мора да биде пријателска, трпелива, самоуверена, секогаш нежна и мора да реагира нежно во секоја ситуација.

Мачката за терапија мора да ужива во друштво на возрасни, како и во друштво на деца, мора да сака да се гушка и добро да ги толерира несмасните луѓе.

Овие животни мора секогаш да бидат мирни и толерантни кон луѓето, кучињата и другите животни, како и кога различни луѓе ги земаат во раце.