Витаминот П е витамин растворлив во вода. Има кристална структура и тој ја зеде оваа карактеристика од Биофловонид.

Во случај на витамин П, неговата главна функција е да го одржува крвниот систем здрав.

Единствениот начин да се постигне оваа задача е да се дозволи капиларите да бидат отпорни на потенцијално крварење.

Помага во зајакнување на капиларите и го зајакнува крвниот систем во заштита од болести и инфекции.

Во случај на витамин П, неговите антиоксидантни својства се многу важни.

Антиоксидансите ги намалуваат лошите ефекти на слободните радикали. Ако не ги неутрализираме, слободните радикали можат сериозно да ги оштетат клетките.

Оксидацијата е она што се случува со автомобилот поради развојот на ‘рѓа.

На ист начин како што ‘рѓата уништува автомобил, така и слободните радикали ги уништуваат клетките.

Како што клетките почнуваат да умираат, така умираат и срцевите заболувања и другите болести кои предизвикуваат предвремено стареење.

Друга многу важна карактеристика на витаминот П е нејзиниот антиинфламаторно дејство.

Употребата на витамин П поттикнува побрзо закрепнување на мускулите и зглобовите.

Бидејќи има способност да ги релаксира мускулите на кардиоваскуларниот систем, витаминот П игра голема улога во намалување на крвниот притисок.

Во моментов се спроведуваат истражувања за тоа дали витаминот П може да ја забави прогресијата на туморот и како помага да се спречи крварење како од носот, хемороидите и мрежницата (проблеми што се јавуваат кај луѓе со хипертензија и дијабетес).