Косата расте од темето, па сомнително е дека ќе порасне побрзо ако често ја потстрижуваме косата. Растот на косата потекнува од фоликулите на нашиот скалп, а не од краевите на косата.

– Нема магични сили во машинките за коса кои ја тераат нашата коса да расте побрзо кога ја средуваме – објаснува експертот Ерика Конан, пишува Mind Body Green.

Растот на косата потекнува од фоликулите на нашиот скалп, а не од краевите на нашата коса, така што кратењето на косата не влијае на фоликулите на врвот.

Тоа не значи дека треба да се откажете од редовното шишање. Она што го прави средувањето на врвовите е отстранување на досадните, расцепени врвови, што всушност може да го запре растот на косата со оштетување на косата:

– Кога имате расцепени врвови, она што се случува е дека косата полека го одвојува „стеблото“, што доведува до кршење и забавување на растот – истакнува експертот.

Редовното шишање е единствениот начин да се елиминира тоа трошење и на тој начин да се обезбедат здрави прамени.

– Долгата коса што се крши изгледа тенко и стеснето на врвовите, што може да направи да изгледа пократко – објаснува Ерика.

Отсекувањето на тие врвови и додава тежина на косата, правејќи ја да изгледа густо и полно.