Неколку минути по пушењето, марихуаната влијае на вашето срце.

Активните соединенија во растението може да предизвикаат проширување на крвните садови, со што се намалува крвниот притисок, што влијае на забрзувањето на отчукувањата на срцето или отчукувањата на срцето.

Пулсот се зголемува за да се компензира за нискиот крвен притисок. Во некои случаи, отчукувањата на срцето може да се зголемат и до 30 проценти, што може да предизвика вознемиреност и ризик од срцев удар.

Според новата студија објавена во канадската медицинска асоцијација весник, луѓето под 45 години кои консумирале канабис во изминатите 30 дена страдале од речиси двојно поголем број на срцеви удари отколку луѓето кои не го конзумирале.

Истражувачите ги анализираа здравствените податоци на повеќе од 33.000 луѓе на возраст од 18 до 44 години вклучени во истражувањето на Центрите за контрола и превенција на болести на САД во 2017 и 2018 година.

Од 17 проценти од возрасните кои пријавиле дека користат канабис претходниот месец, 1,3 проценти подоцна имале срцев удар, додека 0,8 проценти од луѓето кои не користеле канабис го пријавиле истото.

Некои луѓе се убедени дека потрошувачката на канабис е безбедна и не може да му наштети на вашето тело, но тоа е неточно, рече водачот на студијата др. Карим Лада, клиничар-научник и анестезиолог во Св. Мајкл и Универзитетот во Торонто во Канада.

Растението канабис содржи психоактивна хемикалија делта-9-тетрахидроканабинол (THC) која влијае на мозокот и другите органи.

Марихуаната најчесто се пуши во форма на рачно валани цигари, споеви или во цевки или водоводни цевки, а чадот од марихуана има препознатлив опоен сладок и кисел мирис.

Смолата од канабис е компресирана цврста материја направена од смолести делови на растението, а маслото од канабис е екстракт од растителен раствор.

Канабисот што се продава на пазарот денес е исто така многу помоќен отколку канабисот што се продаваше во последните 50 години, изјави за Си -Ен -Ен, Роберт Пејџ, доктор во Американската асоцијација за срце за канабис.