Сезоната на грозје во голема мера започна, има и црно и бело. Иако е едно од омилените летни плодови, малкумина подеднакво го сакаат црното и белото грозје.

Без оглед на тоа што припаѓаат на ист вид, црно-белото грозје се разликува не само по боја, туку и по својот состав, односно хранливи вредности.

Затоа, важно е да се одговори на прашањето кое грозје е поздраво.

Оние што ги јадат двете грозје забележале дека лушпата од црно грозје е многу подебела од лушпата на белото грозје.

Тоа е затоа што е богато со фенолни супстанции кои му даваат боја и вкус на црното грозје и здравје на луѓето.

Кожата на црвеното грозје содржи и полифеноли ресвератрол, антоцијани, катехини и кверцетин – антиоксиданси кои ги уништуваат штетните материи, како и слободни радикали кои можат да предизвикаат тумори.

Тие дури ја зачувуваат проодноста на артериите, со што се намалува ризикот од срцеви заболувања и се спречува згрутчување на крвта и намалување на лошиот холестерол.

Се покажа дека ресвератрол има позитивен ефект врз менталните и другите функции на мозокот, намалувајќи го ризикот од мозочен удар.

Црвеното грозје треба да се јаде што е можно почесто поради калиум, манган, витамини Ц, Б1 и Б6, како и поради изобилството на растителни влакна, калциум и железо.

Истражувањата покажаа дека црното грозје го зголемува нивото на мелатонин, хормон неопходен за добар сон.

Кога купувате црно грозје, обрнете внимание на следново – треба да биде што е можно потемно, речиси црно, а кога грозјето ќе се разниша, зрната не смеат да испаднат.

Белото грозје е на многу начини слично на црното, но има и разлики

Белото и црното грозје имаат приближно иста енергетска вредност, што значи околу 20% шеќер, но во однос на црното грозје, тоа е сиромашно со феноли.

Исто така, белото грозје не е премногу богато со калиум и калциум, како што е случајот со црното грозје.