Само дете со силен карактер и висок морал може да ги избегне негативните влијанија на околината и да се залага за она што знае да биде фер.

Уште од мали нозе го учите на вистински вредности и тој ќе знае да одолее на негативното влијание на неговите врсници, ќе има силни верувања и ќе знае да води живот со интегритет.

Јасно ставете ги вашите верувања за детето да ги знае

Родителите со силен морал имаат поголеми шанси да воспитуваат добри деца, но само доколку децата се свесни за тие верувања.

Размислете кои морални вредности ви се важни и издвојте ги само трите најважни што ќе ве водат во воспитувањето деца.

Она што ќе ви помогне е да издвоите неколку доблести што сакате да ги карактеризирате вашето дете.

Покрај тоа, не заборавајте да го фалите детето секогаш кога ќе се однесува во согласност со овие вредности, но исто така редовно покажувате дека се дел од вашиот карактер.

Постапувајте според она што го зборувате

Ако бевте единствениот пример вашето дете да научи етика и морални навики, што би научил тој од вас?

Децата ве набљудуваат и ги слушаат вашите случајни коментари и ги учат вашите морални вредности.

Затоа, обрнете внимание на тоа како се однесувате пред детето и какви пораки му испраќате.

На пример, дали му велите да одговори на телефон и да лаже дека не сте таму, дали секогаш го почитувате ограничувањето на брзината кога е до вас?

Дали наместо него, работите домашна и го учите да кажува дека тој направил тоа?

Овие можат да бидат мали работи за вас, но тие се компоненти на моралното однесување што детето не треба да ги прифаќа како нормално.

Зборувајте отворено и оставете го детето да види дека знаете како да ја преземете правдата

Отворен разговор за вредностите според кои се водите во животот е дел од директното учење на детето за моралот.

Искористете ги ситуациите што се појавуваат на телевизија, во вести, но и дома и на училиште.

Детето треба да знае што мислите за одредено прашање, да слушне за инспиративни личности од историјата.

Исто така, потребно е тој да види дека знаете и дека можете да се залагате за вашите верувања кога мислите дека е повредено морално правило.

Вашето дете треба да има добар пример пред него.

Поставувајте ги вистинските прашања

Стимулирајте го размислувањето на детето за да ги зајакнете неговите верувања.

Најдобар начин да го направите ова е да поставите прашања што ќе му помогнат на детето да гледа на работите од различни агли и да го потсети да се запраша дали прави правилно.

Може да го прашате како би се чувствувал ако некој се однесувал кон него така, што би се случило ако некој не го исполни ветувањето или како би изгледало ако сите копираат или лажат на час и слично.

 

ИЗВОРСтил - Курир
претходниот член,Ако сте депресивни проблемот е во навиките за спиење
Следната статија10 дена на море во годината е неопходно за секој човек!

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде