Од практични причини во бањата чуваме многу препарати и предмети. Сепак, комбинацијата на топлина и влага не влијае добро на нивниот состав и материјал. Кои предмети не треба да ги чуваме во бањата, иако ни се на дофат?
Четки за шминкање

Бактериите ги фаворизира влажниот и потопол воздух, исто како оној во тоалетот. Затоа, ако ги чувате вашите четки за шминка таму, ризикувате многу штетни микроорганизми да се размножат на нив.

Берберски материјали

Влажниот воздух во бањата придонесува за појава на ‘рѓа на сечилото за бричење. Затоа, по употреба, дезинфицирајте ја машината за бричење, исушете ја и оставете ја во плакарот.

Крпи

По капењето, повеќето од нив ја закачуваат влажната крпа на рамката на вратата, несвесни за грешката што ја направиле.

Кога ќе се избришеме со крпа, освен водата што останува на пешкирот, таму стигнуваат и честички од мртвиот површински слој на кожата. Веројатно потоа оставете го преку ноќ во бањата, каде што е веќе доста топло.

Во тоа време, бактериите и габите се размножуваат во огромен број. Имаат корист од потопол и повлажен воздух после туширање.

Лакови за нокти

Наглите промени во температурата на воздухот во бањата може негативно да влијаат на структурата на лакот и да го скратат неговиот корисен век.