дома информација вест Бртиранската влада плаќа 90 волонтери што ќе бидат намерно заразени со корона...

Бртиранската влада плаќа 90 волонтери што ќе бидат намерно заразени со корона вирус заради истражување

Велика Британија ќе инфицира 90 волонтери за да ги добие потребните сознанија за развој на вакцина

89
0

Велика Британија настојува да биде првата нација што ќе спроведе студии за „човечки предизвик“ каде што до 90 здрави луѓе намерно ќе бидат изложени на Ковид.

Испитувањата, кои би можеле да започнат во јануари, имаат за цел да ја забрзаат трката за добивање вакцина Ковид-19.

Владата вложува 33,6 милиони фунти за револуционерната работа.

Безбедноста ќе биде приоритет број еден, инсистираат експертите. На плановите ќе им треба етичко одобрување и одјавување од регулаторите пред да продолжат.

Студиите за човечки предизвици даваат побрз начин за тестирање на вакцините затоа што не мора да чекате луѓето природно да бидат изложени на некоја болест.

Истражувачите најпрво би користеле контролирани дози на пандемски вирус за да откријат која е најмалата количина што може да предизвика инфекција со ковид кај волонтери на возраст од 18 до 30 години.

Овие човечки заморчиња, кои ќе бидат заразени со вирусот преку нос и ќе се следат деноноќно, имаат најмал ризик од штета поради нивната млада возраст и добро здравје.

Следно, научниците би можеле да тестираат дали вакцината Ковид спречува инфекција.

Извор: BBC

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде