Секој различно им пристапува на парите и фасцинантно е како тоа го прават најбогатите луѓе во светот.

Како извршен директор и домаќин на подкастот „We Study Billionaires“, Треј Локерби интервјуираше 25 милијардери и повеќе од 100 само-направени милионери, вклучително и истакнати инвеститори како Хауард Маркс и Кети Вудс.

Што научи од нив? За почеток, богатите луѓе немаат „лотариски начин на размислување“ – или верување дека постои кратенка до моменталното богатство благодарение на случајната среќа, пренесува Investor.me.

Еве три вообичаени навики на богатите поединци:

Богатите луѓе не дејствуваат врз основа на страв или импулс

Финансиски најуспешните луѓе имаат страст да решаваат загатки – а истото го чувствуваат и за берзата. Кога го интервјуирав милијардерот Хауард Маркс, ко-основачот на Oaktree Capital Management, разговаравме за тоа како тој се движи низ периодите на пресврти како Големата рецесија и раните денови на пандемијата.

Наместо да носи одлуки врз основа на страв, тој рече дека се фокусирал на конкретни податоци и потенцијални можности, наместо на ризици или недостатоци.

Ако се најдете соочени со неизвесност, Маркс препорачува да ги ставите своите емоции таму и да барате начини да ги направите околностите да работат за вас.

Богатите луѓе се трпеливи и размислуваат долгорочно

Еден од најголемите фактори за успехот на Ворен Бафет е тоа што тој инвестира во компании кои имаат потенцијал да растат со децении во иднината, без оглед на актуелните трендови.

Многу милијардери се восхитуваат на пристапот на Бафет и на тоа колку трпение бара. На конференција, ко-основачот на Airbnb Брајан Чески зборуваше за незаборавниот ручек што го имаше со Џеф Безос и Бафет.

За време на тој ручек, Безос се присети на една од неговите први средби со Бафет, на која го праша: „Твојата инвестициска теза е толку едноставна. Зошто сите не те копираат?“

Затоа што никој не сака полека да се збогатува – одговорил Бафет.

Богатите луѓе велат „не“ повеќе од „да“

Локерби неодамна го интервјуираше милијардерот Дејвид Рубенштајн, ко-основач на фирмата за приватен капитал Carlyle Group. Тој е филантроп кој работи како претседател на повеќе одбори. Тој е исто така автор на три книги.

Кога го прашав како успева да направи толку многу, тој брзо ги наброја сите работи што не ги прави: не игра голф, не пие алкохол, не пминува време на Нетфликс. Ги избегнува сите работи за кои верува дека му трошат време.