дома информација вест БиХ извезува тропско овошје на меѓународен пазар

БиХ извезува тропско овошје на меѓународен пазар

227
0

Иако звучи неверојатно, на списокот со овошје што БиХ го извезе оваа година има и урми, банани, грејпфрут и ананас, кои не се карактеристични за овдешната клима.

Така, според податоците на надворешно-трговската комора на БиХ, до крајот на јуни годинава се извезени датуми во вредност од 389.494 км, банани во вредност од 104 691 км, грејпфрут во вредност од 34.071 км и ананаси – 18 620 км.

Имајќи предвид дека БиХ не е погодна за одгледување на овие култури, може да се заклучи дека станува збор за реекспорт, односно реализација на деловни договори со сродни страни во регионот, пред се меѓу членките на ЦЕФТА, односно увоз за извоз што е дозволен во слободната трговија, велат за „Независне новине“ од Комората за надворешна трговија (СТК) од БиХ.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде