дома информација вест Амстердам се соочува со проблем предизвикан од преголемата употреба на велосипеди

Амстердам се соочува со проблем предизвикан од преголемата употреба на велосипеди

-Велосипедите ги истиснуваат пешаците од мостовите бидејќи на нив се прикачуваат велосипедите

356
0

Амстердам се гордее што е еден од најпознатите светски градови за велосипедисти. Но, дури и холандската престолнина има свои граници.

Општината се пожали дека погледите на некои од најубавите канали се осветлуваат додека пешаците се присилени да излегуваат улица поради акумулацијата на велосипеди врзани за оградите на мостот.

Како резултат на тоа, советот на градот Амстердам одлучи корпите за дрвени растенија и цвеќиња да бидат поставени на најфреквентните мостови на каналот, во обид да ги убедат велосипедистите да најдат други места за паркирање.

Поради големиот број велосипеди паркирани на оградите на мостот, пешаците повеќе не се вклопуваат по тесните тротоари и не одат по коловозот, рече портпаролот.

Ова создава небезбедни ситуаци, додаде тој.

претходниот член,Најмногу заболуваат лица од 30-39 години во Скопје
Следната статијаВо клаустрофобија сум поради КОВИД, дајте ми лет до… каде било