Луѓето кои имале коронавирус имаат 91 процент помал ризик од инфекција во следните седум месеци, покажува студијата на Медицинскиот факултет во Грац објавена во Европскиот весник за клиничка истрага.

Ова ниво на имунитет е само малку пониско од оној што го дава вакцината Pfizer / BioNTech, за кој се покажа дека е ефикасна 95 проценти.

Ова значи дека претходната инфекција со коронавирус создава скоро исто ниво на заштита како и вакцинираните лица, барем за пократок период, според студијата спроведена во Австрија.

Студијата испита како луѓето кои биле заразени во првиот бран на инфекција, од февруари до април, поминале во вториот бран од септември до ноември.

Во споредба со остатокот од населението во Австрија, тие имале значително посилна отпорност на инфекции.

Овие податоци покажуваат дека имунитетот кон Сарс-КоВ-2 расте кај австриското население, иако сè уште не знаеме во кој обем овој имунитет важи и за разни мутации на вирусот Сарс-КоВ-2 или колку долго и до кој степен заштитата од реинфекција трае подолго време, рече Франц Алербергер од Австриската агенција за здравје и безбедност на храна (возрасти).

Потребни се дополнителни проценки на подолги временски периоди и анализа на податоците од други земји.

Резултатите се слични на оние добиени од британските здравствени работници кои откриле дека скоро 90 проценти од заразените со коронавирус имале антитела во нивните тела шест месеци по инфекцијата.

Податоците од февруари на најголемата биомедицинска база на податоци во Велика Британија, Велика Британија Биобанк, покажуваат антитела кај 88 проценти од анкетираните учесници по шест месеци.

По три месеци процентот е 99 проценти.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде