Иако може да изгледа чудно, желбата за кисели краставички може да значи дека сте дехидрирани. Киселите краставички содржат многу натриум, а овој важен минерал му помага на телото да се хидрира.

Можеби и самите сте го забележале, но кога копнеете за нешто солено, тоа може да биде затоа што на вашето тело му треба повеќе хидратација.

Истражувањата покажуваат дека солта, како и шеќерот, може да предизвика зависност и да влијае на области од мозокот што испуштаат желби.

И бидејќи можете да го толерирате, колку повеќе јадете, толку повеќе ќе го сакате. Ова исто така може да објасни зошто никогаш не јадете само една краставица.