Додека порано сè се переше на рака, денес ни е многу полесно – ние само ги ставаме работите во машината, ги вклучуваме и тоа е тоа.

Од долна облека, до постелнина, перници, ќебиња … до чевли.

И токму таму лежи опасноста!

Премногу ги переме чевлите на пониски температури за да не ги уништиме, но она што не го знаеме е дека обувките содржат дури 10.000 штетни микроорганизми кои остануваат во машината за перење по миењето.

Опцијата е или да не ги миете чевлите во машината, или да  вклучите празна машина на 90 степени по миењето на чевлите, со цел да ги уништите сите бактерии што остануваат во машината.

Кога станува збор за перење облека, имајте на ум дека во гардеробата измиена на 30 или 40 степени, микроорганизмите можат да преживеат.

Затоа, микробиолозите ве советуваат да ја миете облеката најмалку на 60 степени, и сè што можете, на 90 степени.

Највисоката температура е особено важна кога станува збор за облека за деца, но и долна облека, кујнски крпи, крпи.