Болниците во Велика Британија почнаа да го користат терминот „хранење преку дојка“ наместо „доење“, само неколку години откако американските академици објавија студија во која тие тврдат дека промовирањето на доењето како „природен“ начин да се нахрани детето има многу негативни општествени ефекти.

На почетокот на 2021 година, Универзитетските болници во Брајтон и Сасекс во Велика Британија предизвикаа меѓународна критика за замена на зборот „хранење со дојка“ за „доење“ во обид да бидат поинклузивни кај трансродовите лица.

Исто така, Медицинскиот факултет на Харвард ги повика жените како „луѓе што раѓаат“ во обид „да ги вклучат оние кои се идентификуваат како небинарни или трансродови“, како што претходно објавија Реформските студии.

Ние сме загрижени за промоцијата на доењето како„ природен “начин за хранење на доенчиња, напишаа Џесика Мартучи од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Пенсилванија и Ен Барнхил од Универзитетот Џон Хопкинс во списанието „Педијатрија“.

Промовирањето на доењето како„ природно “може да биде етички проблематично и, уште повознемирувачки, може да го зајакне ова верување дека„ природните “пристапи се претпоставува дека се поздрави.

woman breastfeeds baby

Мартучи и Барнхил објасниле дека во 1950-тите и 1960-тите, движење на жени се обидело да го промовира доењето како резултат на напредокот на технологијата за медицинска формула – пристап што истражувачите го сметаат за „етички проблематичен“ затоа што може „да ги поддржи биолошки детерминистичките аргументи за улогите на мажи и жени во семејството “- на пример „дека жените треба да бидат примарни чувари на децата“.

Упатувањето на „природното“во промоцијата на доењето може, ненамерно, да одобри контроверзен збир на вредности за семејниот живот и половите улоги, што би било етички несоодветно, наведуваат тие.

Истражувачите исто така биле загрижени дека таквата реторика „на крајот може да ги оспори целите на јавното здравство во други контексти, особено вакцинацијата во детството“.

Неодамна во 2012 година, Американската академија за педијатрија го потврди својот став дека „доењето и мајчиното млеко се нормативни стандарди за исхрана на новороденчињата“.

Со оглед на документираните краткорочни и долгорочни медицински и невроразвојни предности на доењето, исхраната на новороденчињата треба да се смета за јавно здравје и не само избор на начин на живот, велат од организацијата.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде