дома животен стил 5 СИЛНИ МОТИВИ ЗА СЛАБЕЕЊЕ

5 СИЛНИ МОТИВИ ЗА СЛАБЕЕЊЕ

Вашиот добар изглед всушност треба да биде последната причина да се ослободите од несаканото масно ткиво, тврди експертот Лука Марасовиќ од Men’s Health Хрватска.

51
0

Заборавете на еден момент за фит изглед, болест и здравје во која било форма. Во теретана сè се врти околу тоа да се изгледа убаво во облека или на плажа. Сепак, иако ова изгледа инспиративно на прв поглед, не е докажано дека е одржлива стратегија за долгорочно слабеење и одржување на телесната тежина. Најпопуларните стимулации, како што се застрашувачки статистички податоци поврзани со болести, исто така, не се ефикасни и научно прифатени пристапи што нè водат да изгубиме тежина. Постојат многу подобри и засновани на докази причини за постигнување соодветна телесна тежина. За жал, многу малку се зборува за нив во јавноста.

Прва причина – Полесно е да се издржи операцијата или породувањето

Луѓето со голема количина на масно ткиво потешко се интубираат, операцијата трае подолго, тие имаат поголема подложност на инфекции и поголема стапка на постоперативни компликации. Ова е исто така двојна причина за губење на тежината, бидејќи е логично дека луѓето кои се борат со дебелина се исто така повеќе склони кон здравствени проблеми кои бараат хируршка интервенција. Бременоста е исто така добра причина затоа што кај жените кои се дебели, 50% доживуваат царски рез. Иако породувањето се случува природно, дебелите жени бараат поголема медицинска нега и покажуваат поголема подложност на инфекции.

Втора причина – Правилно функционирање на имунолошкиот систем

Маснотиите се активни ендокрини органи, што значи дека ослободуваат хормони и цитокини. Хормоните и цитокините имаат ефект врз целиот организам. Како и со сите работи, рамнотежата е важна. Ако имаме умерено здраво количество масно ткиво, нашите хормони и клеточни сигнали функционираат правилно. Премногу маснотии можат да ослободат големи количини на имунолошки хемикалии. Со текот на времето, таквата хронична изложеност на истата може да се меша во одбранбените механизми на телото за да се запрат надворешните инфекции.

Трета причина – Враќање на чувството за вкус

Звучи чудно, но луѓето кои се борат со вишок килограми имаат проблем со чувството за вкус. Сè уште не е познато зошто точно се појавува оваа состојба. Но, се знае дека луѓето се разликуваат во тоа колку интензивно чувствуваат вкусови и текстури како маснотии или сладост. Една од хипотезите е дека ако не можеме да ја вкусиме храната, јадеме повеќе за да се задоволиме. Од друга страна, луѓето со поголем индекс на телесна маса избегнуваат горчлива храна и имаат поголема реакција на гадење. Студиите спроведени на глодари (лабораториски глувчиња) покажале дека диетата директно влијае на функцијата на центрите и сетилата за вкус. Изборот на вкусот е исто така променлив кај луѓето, што значи дека губењето на маснотиите и доследното практикување на здрави навики директно влијаат на подобрувањето на чувството за вкус. Уште поважно, кога навистина уживаме во храната јадеме помалку и се чувствуваме позадоволни.

Четврта причина – Подобар сон

Поголема количина на масно ткиво го зголемува ризикот од апнеа. Ова произлегува од неколку комбинирани фактори: масното ткиво ги стеснува дишните патишта, ги турка белите дробови во горниот дел од телото и го намалува просторот потребен за нивно работење. Масното ткиво – органот кој произведува хормони – исто така ги менува хормоналните сигнали кои го нарушуваат респираторниот систем. Околу 50% од дебелите луѓе се борат со апнеа. Спиењето е еден од главните регулатори на метаболизмот, па ако спиењето е лошо, нашиот метаболизам е исто така нарушен.

Петта причина – Поздрави колена и лакти

Остео-артритисот е дегенеративно заболување на зглобовите во кое има постепено оштетување и губење на ткивото на рскавицата и коските. Дебелината во голема мера го зголемува ризикот од развој на оваа болест. Не само што потешките луѓе повеќе ги оптеретуваат зглобовите, туку постои видлива врска помеѓу голема количина на масно ткиво и воспалителни процеси. Значи, остео-артритисот се јавува поради комбинација на прекумерен стрес на зглобните тела и воспалителни хемикалии и хормонална средина што се јавува поради премногу масно ткиво.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде