Проценката на кинеската држава како непријателска кон западните нации е клучна во разбирањето зошто Huawei се смета за ризик.

Huawei е кинески бизнис, кој стана најголем продавач на телекомуникациска опрема во светот.

Оваа опрема е клучна за тоа како функционира интернетот. Тој го зафаќа секој чекор од мрежниот ланец помеѓу нашите лаптопи и телефони преку центрите за податоци кои ја хостираат содржината до која сакаме да пристапиме.

Huawei дизајнира и произведува комплет што контролира како и каде се испраќаат податоците – мрежни прекинувачи, портали, рутери и мостови. Овие основни инфраструктурни уреди допираат сè што минува низ Интернет и се клучни за правилно функционирање.

Исто така, произведува радио опрема, како што се антени, кои живеат на самиот раб на телекомуникациската инфраструктура и се помалку критични за мрежата, иако дел од генерациската предност на 5G е зголемувањето на количината на критична функционалност што се одвива на рабовите.

Претходно оваа година официјални лица во Велика Британија и доделија на компанијата ограничен пристап за изградба на „не-основна“ инфраструктура во мрежата на 5G во Велика Британија, со услов да не држи повеќе од 35% од уделот на пазарот – истовремено блокирајќи ја да се вклучи во најчувствителните области на мрежата.

Huawei е основана во Кина во 1987 година од Рен hengенгфеи, порано инженер во Народноослободителната армија. Неговите врски со војската и со Комунистичката партија, заедно со врските на високи директори на Хуавеи, се посочуваат како безбедносна грижа за странските клиенти.

И покрај долгогодишното лобирање, САД никогаш не објавиле докази дека компанијата ги олеснила активностите на кинеската држава кои ја оспоруваат безбедноста на Западот, иако ваквите докази се објавени во врска со самите активности за кибер шпионажа во кинеската држава.

Извор: News sky