Ерик Ахлстен е недвосмислен.

-Ова е најдоброто сместување што некогаш сум го имал.

Неговиот пријател и сосед Манфред Бахарах е подеднакво ентузијаст.

Навистина ми се допаѓа овој начин на живеење,

-вели тој. „Тоа е целосно мој тип на живот.

Двајцата се осврнуваат на нивниот нов дом, – „Солбо“, радикален експеримент во мултигенерациското живеење во Хелсингборг, мал пристанишен град во јужна Шведска.

Неговото име е портманто на шведските зборови за дружење (sällskap) и живеење (bo), и уредно ги капсулира целите на проектот – да се бори против осаменоста и да ја промовира социјалната кохезија, давајќи им на жителите стимуланси и простори за продуктивна интеракција.

Sällbo, кој беше отворен во ноември минатата година, се состои од 51 апартман распореден на четири ката од реновиран пензионерски дом.

Повеќе од половина од 72 жители се над 70-тите години, како Ахлстен и Бахарах; останатите се на возраст од 18-25 години.

Сите беа избрани по обемен процес на интервју за да обезбедат мешавина од личности, потекло, религии и вредности и сите мораа да потпишат договор со кој ќе ветуваат дека ќе поминат најмалку два часа неделно дружејќи се со своите соседи.

„Нов начин за живеење“, смело се прогласува на веб-страницата на Sällbo, додавајќи дека тоа е местото каде што „се среќаваат генерации и култури, а социјалниот живот е во центарот“.

Проектот го администрира Хелсингсборгшем, непрофитна компанија за домување финансирана од градскиот совет и произлегува од идејата што ја имаа во 2016 година поради загриженост за осаменост кај постарите групи.

Извор: theguardian.com