дома информација вест Терористот од Нов Зеланд зад решетки до неговата смрт

Терористот од Нов Зеланд зад решетки до неговата смрт

710
0

Доживотна казна затвор одредеи судот во Нов Зеланд за Брентон Тарант.

Минатата година терористот влезе во две џамии за време на клањање намаз во Нов Зеланд, уби повеќе од 51 лица а рани над 50 лица.

Во текот на својата „акција“ терористот снимаше видео пренесувајќи го настанот во живот на неговиот фејсбук профил.

Судот го осуди за убиство на 51 лицие и тероризам. Брентон нема да излезе од затвор до неговата смрт, а тоа беше и барањето на граѓаните кои масовно протестираа по грозоморниот настан.

Извор: Aljazeera.com