дома животен стил Современи Ромео и Јулија од Нигерија: Се самоубиле затоа што родителите не...

Современи Ромео и Јулија од Нигерија: Се самоубиле затоа што родителите не им дозволиле да се венчаат бидејќи тој бил потомок на робовите

837
0

Во трагедија што потсетува на Ромео и Јулија, еден пар во Нигерија се самоуби на почетокот на овој месец, откако родителите им забранија да се венчаат, бидејќи едниот од нив бил потомок на робовите.

„Велат дека не можеме да се венчаме … сето тоа поради древно верување“, се вели во белешката што тие ја оставија зад себе.

Љубовниците, кои беа во раните триесетти години, се самоубија во Окија во југо-источната држава Анамбра, каде што ропството беше официјално укинато во раните 1900-ти, како и во остатокот од земјата, од страна на Велика Британија, колонијален владетел на Нигерија во тоа време.

Но, потомците на ослободените робови меѓу етничката група Игбо сè уште го наследуваат статусот на нивните предци и им е забрането од локалната култура да се венчаат со оние Игбос кои се сметаат за „слободнородени“.

„Бог ги создаде сите подеднакво, па зошто луѓето би се дискриминирале само заради незнаењето на нашите предци“, рече двојката.

Многу парови од игбо среќаваат ваква неочекувана дискриминација. Пред три години, Фавори (35), која претпочита да не го користи своето презиме, се подготвуваше за својата венчавка со маж со кој се дружеше пет години, кога неговото семејство Игбо откри дека таа е потомок на роб.

Quote card: Favour: "They told their son that they didn't want anything to do with me"


„Тие му рекоа на својот син дека не сакаат ништо да прават со мене“, рече Фавор, кој исто така е Иго.


Прво, нејзиниот свршеник беше пркосен, но притисокот од неговите родители и браќа и сестри наскоро го уништи и тој стави крај на нивната романса.


“Се чувствував лошо. Бев толку повредена. Бев толку болна”, рече таа.

Извор: BBC