Едно од првите сеќавања на мајка ми за време на војната е сцена кога добро ухранено момче на своја возраст – седум или осум години – ги лизна надворешните слоеви на саламата што ја носеше мајка ми во раце. Момчето живеело во пет-катна станбена зграда што ја преземале нацистите кои го окупирале Киев.

Нацистичката партија ги сметаше жителите на градот како „излишни јадења“ и плодна Украина како корпа за леб на Рајх. Родена Елена Аркадиевна Воробиова во 1934 година на етнички руски родители кои живеат во Украина, мајка ми ќе помине поголем дел од детството како воен бегалец. (Нејзиното име би се развило во Хелена Сигман откако ќе влезе во Соединетите држави во 1948 година)

Разговараме во мојата дневна соба во станот во Вашингтон, Д.Ц., за тоа, наскоро да замине на аеродром и да се врати во својот дом во Аризона. Воздушниот простор меѓу нашите животи стана несовладлива поделба кога коронавирусот се појави, но засега сме заедно и разговараме често телефонски.

Таа сакаше да слушне за моето неодамнешно патување во Русија за да интервјуирам ветерани и преживеани од Втората светска војна. И едвај чекам да ги слушнам – не за прв пат, но сега со повнимателни уши – нејзините сеќавања за годините што таа и семејството ги поминаа во бегство од двајца смртни непријатели: Германците и Советите.

Во децении пред Втората светска војна, Украина страдаше страшно под сталинистичката власт. Потоа, на 19 септември 1941 година, Киев падна под окупација на нацистите по неколку недели жестоки борби што нанесоа големи загуби на Советската армија.

Мајка ми се сеќава дека „целиот поток на луѓе“ се движел по улицата во близина на домот на нејзиното семејство 10 дена подоцна. „милиони луѓе кои носат мали мали ќебиња или пакувања, понекогаш куфери, но мали работи. И меѓу заробените имало многу [советски] војници “.


Оние кои го гледале марширањето на луѓето низ улицеите наскоро дознале за што биле сведоци: смртен марш на повеќе од 33.000 Евреи, Романци и други. Нацистите ги нападнале во клисура пред Киев и ги застрелале, наводно како одмазда за експлозиви засадени со повлекување на советските трупи.

Масакрот во Баби Јар, каде што се случило злосторството, било едно од најозлогласените воени злосторства од Втората светска војна. „Имаше еден млад човек во тој ред што маршираше“, ми вели мајка ми. Набљудувачката толпа му „дозволила да исчезна во масата, и тие го засолниле. Тој заврши во малиот двор од куќата во која престојувавме. “

Советскиот војник ја замоли мајка ми облека за да може да ја фрли униформата и да се маскира како цивил. „Па, влегов во нашата соба, ја најдов облеката на Папа и ја донесов кај него, и голем слив со топла вода и сапун за да може малку да се измие. Бидејќи беше многу валкан “.

Мајка ми проценува дека тој бил во години на доцните тинејџери. Приказните може да се менуваат со текот на времето. Мајка ми ми ја кажа оваа приказна кога бев помлад, но сега кога имам свој син тинејџер, тоа влијае врз мене на посебен начин. Некогаш размислував за војникот како коњски човек. Сега го сликам како големо, исплашено дете.

Целата сторија можете да ја прочитате тука