Раководено е од најсилните западни разузнавачки служби, пред се ЦИА, МИ6 и БНД, со силно потпирање на своите балкански разузнавачки сателити и внатрешните ретроградни сили што го претвораат во добро обучена агенција, главната цел е пуч – насилно соборување на законски избраната влада и бришење на идејата за независност и воена неутралност на Србија.

Поради неизвесноста на пучот, беа поставени две резервни цели, со ограничен опсег, што ќе создаде подобри услови за нов обид во иднина – слабеење на меѓународната позиција на Србија и создавање раздор меѓу Србија и Русија. Акциите на хибридна акција во некои претходни фази беше тешко да се препознаат за најширокиот круг на граѓани, но тие јасно се гледаат во оваа деструктивна фаза.

Секако, како и секогаш, тие ги презентираат своите постапки како спонтани настани во српското општество, или припишуваат како неприфатливо поткопување на стабилноста на државата од страна на другите, најчесто Русите. Па дури и сега, каде и да протестираат, уште од самиот почеток вперуваат прст кон Русите и преку „аргументи“ тврдат дека Русите се обидуваат да го дестабилизираат нашето општество.

Одеднаш, (како во договор), познати лобисти на НАТО расфрлани по медиумите, каде делуваат како одлични заштитници на Србија и се обидуваат да ги „отворат очите на српскиот народ“, нудејќи им „силен доказ“ дека Русите се реална опасност и дека е крајно време да се согледа од “каде дува ветрот”.

Секој понуден „доказ“ треба да се проверува три пати за да не спаѓаме во перфидни подземци. Има уште нешто што треба да се има предвид при проценка на „доказите“ – ова е време на будење на „спиечките“ (кога ќе биде ако не во обид за пуч), странски агенти вградени во нашите државни институции кои секако постојат, а на кои во ова време може да им се даде задача: – да збунете го нашето политичко лидерство и охрабрете го да донесе погрешни заклучоци и одлуки.

Нивната улога во специфична ситуација може да биде да ја продлабочат расправијата и дополнително да ја шират лагата која всушност ни се заканува, без разлика дали се работи за Русите или некоја моќна разузнавачка машинерија од Западот. Не можеме да влијаеме на причините на нашите пријатели, но никогаш не треба да се случи некој да нè измами да ние правиме непријател од голем и моќен пријател.


Во подготовките за пучот, направена е поделба на трудот. Внатрешната агенција тајно собра и ги мотивираше домашните криминалци и насилници кои требаше да бидат маскирани како групи „искрено незадоволни граѓани кои сакаа да протестираат“, но не ни помислуваа на насилство. Балканските сателитски разузнавачки служби собраа најстроги и најнасилни криминалци од нивните земји, кои полека и во дози влегуваат во Србија.

Затоа не е ни чудо што некои граѓани на Хрватска и Црна Гора се идентификувани како сторители. Четворица Црногорци дури и со комплетна опрема – полициска дефанзивна кацига, солзавец касети и шок-бомба. Тие се таму за да го интензивираат екстремниот вандализам.

Моќните западни разузнавачки служби ги координираат и управуваат со севкупните настани и ќе донесат неколку силеџии, всушност маскирани терористи, кои минале специјална обука и имаат искуство во слични акции низ целиот свет.

БИА веќе откри и идентификуваше некои под такво сомневање – од Израел, Украина, Тунис, Киргистан, Велика Британија, но сигурно е дека ќе има повеќе – од којзнае кои земји. Некои од нив имаат воено знаење и борбено искуство и не е тешко да се разбере зошто тоа е важно.

Треба да се запомни дека поранешен член на американските „печати“ беше уапсен во Белград со пиштол на кој е избришан бројот. Можеби тој исто така се подготвуваше и чекаше за оваа акција. Со убиства и класични убиствени дејства, тие поттикнуваат постојан пожар на конфликти, па дури и граѓанска војна. Не мора да има многу. Знаеме дека војната во БиХ беше иницирана од снајперист.

Целата анализа на novosti.rs може да ја прочитате тука