Здруженијата за заштита на животните во јужна Шпанија, во регионот на Валенсија, итно бараат привремени или трајни домови за 110 мачки откако нивниот сопственик, заедно со поголема пакет, беа протерани од станот каде што тој живееше, пишува Гардијан.

Вработените во Спаме Сафор, засолниште за животни во југоисточниот шпански град Гандија, првично мислеа дека мачките се ‘само’ 96, но во саботата вечерта здружението објави дека засолниле вкупно 110 и сега итно бараат помош во нивна грижа.

Мачките останаа без сместување откако нивниот сопственик, но и целиот пакет со негови лични работи беше протеран од станот од 100 квадратни метри во кој живееја.

Се чини дека сопственикот посвоил неколку мачки пред три години и оттогаш тие постојано се размножуваат, вели Салвадор Тормас, вработен во засолништето за животни.

Здружението се пожали дека немаат доволно простор за сите мачки затоа што веќе се грижеле за околу двесте мачки.

Тормас вели дека во петокот зеле 48 мачки, а во саботата дошле да ги земат другите за да му помогнат на нивниот сопственик, кого го опишале како помлад маж.

Тоа е катастрофа. Некој требаше да му помогне на тој човек, рече Тормас.

Вработените во прифатилиштето ги повикаа локалните власти да помогнат во грижата за животните и тие сега работат од утро до вечер за да обезбедат сместување за мачките и побараа помош од неколку помали здруженија.

Извор: Theguardian.com