Нешто големо се случи. Всушност, се случи нешто огромно. Мурал висок над 25 метри се појави на фасадата на зградата на број 1 во улицата Венизелесова. Со поддршка на Convers и во соработка со улични уметници Artez и Wuper, како и со помош на @ sve.roze, млад член на заедницата на креативци Converse – беше создадено уметничко дело што го збогати и збогати изгледот на Доњи Доржол.

Но, тоа не е сè, бидејќи ова дело со темата „Корени на Балканот“, покрај духовните, има и занемарливи практични својства. Имено, дури 18 литри боја користени за изработка на овој мурал е функционален еквивалент на 540 дрвја.

Зошто дрвја, прашувате? Бидејќи овие бои се специјално направени за да апсорбираат загадувачи од воздухот и со тоа да го прочистат воздухот. Односно, боите од кои е направен муралот сега се исто така метафорички нови „крошни на Белград“ кои ќе работат напорно за да го направат квалитетот на воздухот што белграѓаните го дишат подобро и подобро.

Нашата еколошко-уметничка работа се создаваше цели 6 дена, а завршувањето на делата се славеше со давање во кое на сите учесници во проектот, како и членовите на конверзната заедница на креативци, им беа дадени патики „Конверс“ за да продолжат да шетаат во Белград, но и да дишеме поздрав воздух на тие прошетки сега.

Извор : B92;