ОБЕДИНЕТИ НАЦИИ – Кинескиот претседател Си Џинпинг Пинк изјави дека неговата земја ќе има за цел да престане да додава на проблемот со глобалното затоплување до 2060 година.

Најавата на Кси за време на говорот во вторникот пред Генералното собрание на ООН е значаен чекор за најголемиот емитер на стакленички гасови во светот.Повикувајќи на „зелена револуција“, Кси рече дека пандемијата на коронавирусите покажала потреба за зачувување на животната средина.

Човештвото веќе не може да си дозволи да ги игнорира повторуваните предупредувања за природата“, рече тој.

Цитирајќи го Парискиот договор што тој и поранешниот американски претседател Барак Обама помогнаа да се склучи во 2015 година, Кси рече дека неговата земја ќе ги зголеми целите за намалување на емисиите со „енергични политики и мерки“.
Наша цел е да имаме врв на емисиите на СО2 пред 2030 година и да постигнеме неутралност на јаглерод пред 2060 година “, рече тој.

Терминот „неутралност на јаглерод“ значи ослободување на дополнителен СО2 во атмосферата, иако технички им овозможува на земјите да продолжат да емитуваат доколку обезбедат повторно да се зафати еднаква количина во некој видОбјавата беше охрабрена од борците за клима. Извршната директорка на Гринпис, ennенифер Морган, го нарече „важен сигнал“ што покажа дека климатските промени се „на врвот на агендата за Кина“.

Голема промена во ограничувањето на емисиите и значителен чекор напред во меѓународната соработка“, рече шефот на климата на ОН Патриша Еспиноза.

Целта ќе биде предизвик за Кина, која многу се потпира на електричната енергија на јагленот, едно од фосилните горива што интензивираат на јаглерод.

Кина испушти еквивалентно на 10 милијарди тони јаглерод диоксид или СО2 во атмосферата во 2018 година, според Глобалниот проект за јаглерод кој ги следи емисиите ширум светот. Тоа беше скоро двојно повеќе од Соединетите држави и трипати повеќе од Европската унија.
Неколку други големи емитувачи поставија претходни рокови, со цел ЕУ да биде неутрален во јаглерод до 2050 година. Франс Тимерманс, кој ги предводи напорите на извршната власт на ЕУ за климатски промени, ја поздрави најавата на Кси.

Потребна ни е одлучна акција од секоја земја за да ги одржиме температурите под контрола, да се справиме со климатските промени и да ја задржиме нашата планета населена“, рече тој.

САД досега не поставија таква цел. Претседателот Доналд Трамп, кој своевремено ги опиша климатските промени како измама измислена од Кина, започна процес на извлекување на САД од Парискиот договор.

Ако Кина ја исполни целта на Кси, тоа може да спречи натамошно затоплување од 0,4 до 0,7 степени (0,2 до 0,4 степени Целзиусови) за светот, според „многу грубите проценки“ на професорот за управување со МИТ Џон Стерман, кој ги моделира и следи намалувањето на емисиите и ветувањата со климата Интерактивно.
Но, многу зависи од тоа како го прават намалувањето на емисиите и колку брзо ги намалуваат, рече тој, додавајќи дека треба да направи подетална анализа.

„Тоа е многу“, рече Стерман. „Кина е далеку голем емитер на светот. Тие емитуваат повеќе од ЕУ и САД заедно. ’’

„Тоа прави многу поголем притисок врз Соединетите држави“, рече Стерман.

Можеби дури и поважен од залогот за неутралност на јаглерод е обидот да се достигнат врвни емисии на јаглерод диоксид пред 2030 година, наместо до 2030 година, рече Стерман. Јаглерод диоксидот, повеќе од 100 години живот во воздухот, ги прави пораните намалувања на емисиите поефикасни од ветувањата во иднина, рече тој.

„Емисиите што не се случуваат од сега до 2030 година ќе го намалат затоплувањето многу повеќе од истите намалувања на емисиите по 2060 година“, рече Стерман.

Сепак, залозите не се исти со дејствијата. Она што е потребно е знаци на акција, како што се елиминирање на плановите за изградба на нови централи на јаглен, кратење на субвенциите за јаглен и целосно излегување од јаглен, рече Стерман. Јагленот е најголемиот емитувач на јаглерод диоксид од извори на енергија.

Дваесет и девет нации пред Кина ветија дека ќе постигнат климатска неутралност во различни години, според Коалицијата за неутралност на јаглерод.

Со Кина, 30-те земји кои имаат некакви ветувања за неутралност на јаглерод, сочинуваат околу 43% од светските емисии на јаглерод диоксид од согорувањето на фосилни горива. Најголемите загадувачки земји кои не се на списокот се САД, Индија, Русија, Иран, Саудиска Арабија, Индонезија, Јужна Африка, Турција, Бразил и Австралија.

Извор : time ;