1.Финска е рангирана на првото место како најсреќна земја во светот.

Во најновиот извештај на ООН се наведува дека Финска сега е најсреќната земја во светот. Нордиските земји генерално се секогаш на врвот, но Финска направи големо искачување од бројот 5 до број 1.

2.Може да биде многу скапо да се вози побрзо од ограничувањето на брзината.

Казните за забрзување во Финска се пресметуваат врз вкупниот приход на насилникот. Ова значи дека милионерите можат да се соочат со казни до 100 000 кога возите побрзо од ограничувањето на брзината.

3.Уникатни фински спортови.

Слушнавте за некој од овие спортови? Во Финска, тие се тотално легитимни спортови.

  • Првенство што носи жена
  • Натпревар за лов на комарци
  • Фрлање на мобилен телефон
  • Фото Фудбал
  • Воздушна гитара

4.На територијата на Финска има 187.888 езера.

Ова се многу езера, па не е ни чудо што земјата понекогаш се нарекува „земја на илјадници езера“.

5.И просечниот Финец троши 12 килограми кафе секоја година.

6.Хеви метал е огромен во Финска.

Всушност, тука има повеќе бендови на Heavy Metal по глава на жител отколку на кое било друго место во светот. Во 2006 година, финскиот бенд хеви-метал Лорди го презеде натпреварот за Евровизија, кога тие ја освоија конкуренцијата со нивната песна „Хардрок Халелуја“.

Некои други забележителни опсези на уметници од Финска и хеви метал се Nightwish, Апокалиптика, Ensiferum, HIM, Amorphis и Children of Bodom.

7.Финска исто така има најголема светска годишна потрошувачка на млеко по глава на жител.

8.Има повеќе сауни отколку автомобили.

Дури и Бургер Кинг во Хелсинки има сауна.

Бесплатно образование дури и на универзитетско ниво, други позначајни работи поврзани со Финска се северни светла, полноќно сонце и поларна ноќ, Финска е првата земја во Европа која на жените им го даде правото на глас и да бидат застапени во парламентот, температурите се спуштаат до – 51.5 степени.

Извор :Swedish Nomad;