дома информација вест Естонија за прв пат има жена на функција – претседател, а нејзиниот...

Естонија за прв пат има жена на функција – претседател, а нејзиниот син е трансродова личност

1098
0

Во 2016 година Естонија за прв пат во историјата избра за претседател жена.

Керсти Калјулeид го зема претседателскиот мандат во 2016 година и денеска е актуелна претседателка на Естонија.

Многумина фактот дека жена се наоѓа на висока лидерска политичка позиција го видоа како прогрес за Естонија.

Пред неколку дена на социјалните мрежи излезе фотографија од дипломирање на нејзиниот син, кој всушност е трансродова личност.

На социјалните мрежи се ширеа секакви коментари, од подршка до осуда кон начинот на кој е облечен синот на претседателката на Естонија.