дома информација вест Дури и оние кои се опоравиле од КОВИД19 може да продолжат да...

Дури и оние кои се опоравиле од КОВИД19 може да продолжат да го шират и месец дена од заразата и тие стекнуваат имунитет кој за кратко време значително слабее

730
0

Според истражувањето на кинеските научници, дури и оние кои се опоравиле од КОВИД19, можат да го шират уште еден и пол месец од опоравувањето.

Имунологот Јанковиќ вели дека ова е познато уште од првите кинески дела, но дека, за среќа, ова се исклучоци, а не правило.

Токму затоа што ова е исклучок, тоа не влијаеше на утврдувањето на времетраењето на самоизолацијата. Затоа, општа мерка е дека секој што имал вирус мора секогаш да биде заштитен. Не знаеме колку трае имунитетот и затоа лицето кое го поминало Ковид-19 не треба да се смета за апсолутно безбедно во смисла на неможност повторно да се зарази или да го остави вирусот во организмот – вели Јанковиќ.