дома животен стил До која година од животот жената може да раѓа и кога е...

До која година од животот жената може да раѓа и кога е препорачливо за жените да станат мајки?

1393
0

Современата медицина веќе им дозволува на жените да имаат деца далеку подоцна во животот отколку нивните предци, но колку навистина може да се продолжи со плодноста кај жените?


„Тоа е една од најголемите нееднаквости на природата“, вели Даган Велс, професор по медицина за репродукција на Универзитетот во Оксфорд. Тој се предупредува на прогресивно, и во голема мера неповратно, опаѓање на женската плодност од 35-годишна возраст натаму.

Мажите исто така доживуваат пад на способноста за правење бебе како што стареат, но овој пад на плодноста има тенденција да започне подоцна и да се јавува многу побавно отколку кај жените. Стапката на плодност кај мажите има тенденција да започне да паѓа на возраст од 40-45 години.

Но, кога точно плодноста на жената почнува да се намалува? И кога тој пад резултира со крај на природната плодност?

Со милениуми, жените забременуваа и раѓаа деца во тинејџерските години и раните 20-ти – не се разликува многу од крапинските неандерталци, кои живееја во Северна Хрватска пред 30 000 години, чии фосилизирани остатоци сугерираат дека на свет се родило нивното прво дете на 15-годишна возраст. Пред 60-тите години на минатиот век, жените во САД го имаа своето прво дете во просек на околу 21 година.

Во 2017 година, сепак, просечната возраст на родилките во сите земји на ОЕЦД беше 30. Нешто помалку од половина (44%) од сите живородени деца во Англија и Велс истата година биле на мајки на возраст од 30 години, додека просечната возраст на жени кои родиле прво дете во Јужна Кореја е 31 година.

Но, што значи ова во контекст на отчукуваниот часовник на женската плодност?

Броевите се важни

Со децении, научниците го поврзуваа намалувањето на женската плодност со намалувањето на бројот на јајце клетки содржани во јајниците кај жените, поврзани со возраста. Секоја од нив, ако се оплоди, има потенцијал да прерасне во бебе.

За разлика од мажите, чии репродуктивни органи произведуваат милиони свежи сперматозоиди на дневно ниво, жените се раѓаат со сите јајце клетки што некогаш ќе ги поседуваат. Покрај тоа, оваа бројка стабилно опаѓа како што стареат жените: од еден милион јајца при раѓање до 300 000 до пубертет, 25 000 до возраст од 37 и 1000 до 51 година. Од сите овие, само 300 до 400 јајца се потенцијал за бебе – нормално само еден месечно – ќе созрее и на крајот ќе се ослободи од јајниците на жената преку овулација низ целиот нејзин живот. Од уште неразбирливи причини, останатите се подложени на природен процес на дегенерација и никогаш нема да бидат овулирани.

Додека бројот на јајце клетки опаѓа со стареењето на жените, паѓа и квалитетот на хромозомите и ДНК содржани во секоја јајце клетка.


Повеќето девојки започнуваат со менструација помеѓу девет и 13 години, но нивните јајници не започнуваат да ослободуваат јајце клетки најмалку една или две години подоцна. Едноставната математика би сугерирала дека снабдувањето со јајце клетки кај жените обично се исцрпува околу 33 години и подоцна. И кај повеќето жени, плодноста навистина престанува да трае осум години пред почетокот на менопаузата, што за американските жени е околу времето на нивниот 51-ви роденден.

Додека ваквите груби пресметки не ја земаат предвид природната варијабилност што може да постои меѓу жените или време во кое јајниците може да ослободат повеќе од една јајце клетка за еден месец или месеци во кои воопшто не се ослободува јајце, тие можат да дадат груба проценка за тоа колку долго може да биде временската рамка за плодност кај жената.

Попрецизна проценка на бројот на јајце клетки во жената, позната и како „резерва на јајници“, може да се добие со мерење на нивото на хормонот наречен анти-мулеров хормон (АМХ) во крвта на жената. Сега знаеме дека АМХ, произведен од јајниците на плодни, возрасни жени, игра витална улога во метаморфозата на незрела јајце клетка во зрело, надежно јајце, исполнето со сите биолошки предуслови за да се создаде здраво бебе. Подобро функционирање на јајниците, со поголеми продавници на јајце клетки, произведува повеќе AMH. Нивоа на опаѓање на хормонот како што напредува временската рамка за плодност кај жените – просечните ниво од 30 до 35 години се приближно две третини од оние на помладите жени, додека нивоата кај жени на возраст над 45 години се четвртина од оние забележани кај жени на 20-тина година.

Андреа Јурисикова, ембриолог во Институтот за истражување Луненфелд-Таненбаум од болницата Монт Синај, помина со години проучувајќи ги механизмите што го поткрепуваат падот на плодноста кај жените со возраста и истражува што може да се направи за да се забави ова. Нејзиното истражување открило дека резервата на јајниците е генетски регулирана, но дека животните искуства на жената – како што се стресот, изложеноста на зрачење или токсични хемикалии, па дури и оние од кога таа била во матката – го одредуваат бројот на јајце клетките во подоцнежниот живот.

Целата студија на BBC може да ја прочитате тука