Странските државјани нема да може да влегуваат во Унгарија, освен некои мали исклучоци.

Сите странски државјани кои ќе сакаат да ја поминат Унгарската граница или да престојуваат во Унгарија ќе мора да одат во двонеделен државен карантин и да добијат два негативни теста на корона вирусот.

Ова забрана не важи само за странски државјани кои се занимаваат со државнички работи.

Ова пропишана забрана е најавена минатиот петок, а се очекува да стапи на сила во секој момент. Во исто време кога Унгарија ги барикадира границите поради корона вирусот, другите држави од регионот најавуваат изготвување на посебни протоколи за отворање на границите.

Извор: Alo.rs