Александар Вучиќ изјави дека бегалците од Авганистан не бараат да дојдат во Србија, но посочи дека нема ништо против да дојдат во оваа балканска земја.

Од каде таква ксенофобија и омраза, праша Вучиќ на новинарско прашање како го коментира фактот дека некои земји во регионот, вклучително и Приштина, прифаќаат бегалци од Авганистан.

Немам ништо против ниту еден бегалец … Едноставно не разбирам што се случува во нашите глави и од каде потекнува таква ксенофобија и омраза. Сакате да му кажете на детето дека нема да го прифатите – рече Вучиќ.

Тој посочи дека Србија сигурно нема да биде паркинг за секој што доаѓа од страна, но и дека има места во неа за секој што доаѓа од страна.