УНЕСКО го избра Стразбур за Светска престолнина на книгата за 2024 година, како прв француски град со таа титула, што почна да се одредува од 2001 година.

Во соопштението на УНЕСКО се вели дека биле „импресионирани” од акцентот што Стразбур го става на книгата како средство за справување со предизвиците на социјалната кохезија и климатските промени.

Годината на славење ќе почне на 23 април 2024 година, Светскиот ден на книгата и авторското право.

Стразбур е 24-ти град кој е прогласен за Светска престолнина на книгата од 2001 година. Претходно беа Мадрид (2001), Њу Делхи (2003), Богота (2007), Порт Харкорт (2014), Гвадалахара (2022). Акра ќе биде во 2023 година.