Патот до аеродромот во Кабул-преполн, хаотичен и проследен со редовни истрели-се покажа непрооден за десетици австралиски граѓани и носители на визи кои се обидуваат да постигнат воени летови за евакуација надвор од Авганистан.

Во четвртокот попладне, австралиската влада издаде јавна порака до австралиските граѓани и носители на визи во главниот град на Авганистан, да отпатуваат на аеродромот во Кабул за да се качат на летот за евакуација надвор од земјата што им припадна на Талибанците.

Таа група вклучува голем број поранешни преведувачи кои служеа заедно со австралиските сили, и чија служба – во австралиска униформа – ги направи посебна цел за одмазда на Талибанците.