Бројот на разводи се намали за време на епидемијата, но статистиката не мора да ја одразува вистинската криза во семејството и бракот, бидејќи судовите не работеа цело време. Разводите на „Ковид 19“ се најмасовни во Италија.

Бројот на барања, велат тие, е зголемен толку многу што судовите одлучија разводот да биде онлајн.

Совршен брак би значел слепа жена и глув човек – напишал францускиот филозоф Мишел Мантиг во 16 век.

Но, не постои таков. Уште потешко е кога во врската или бракот, паровите се наоѓаат затворени во станови, исплашени и под стрес.

За време на полицискиот час, поради пандемијата на коронавирус, многумина се зближија, но за жал имаше и такви кои на крајот го прекинаа својот брак.

Дали пандемијата е вистинската причина за поропаднатите бракови?

Граѓаните веруваат дека ова прекумерно знаење едни за други, особено за време на „заклучувањето“, имало големо влијание врз луѓето да се разотидат.

Други, пак, веруваат дека Короната не влијаела на разводот, но можеби малку ја забрзала работата, додека причината за несогласување е сосем друга.

Психолозите посочуваат дека луѓето често веруваат дека разводот трајно ќе ги реши нивните семејни проблеми.

Треба да се има предвид дека децата секогаш најмногу страдаат поради разводот на нивните родители.

На паровите секогаш им се советува прво да имаат семејна психотерапија.

Најдобриот предбрачен договор е љубовта, и додека постои, на бракот треба да му се даде барем уште една шанса.