Министерството за надворешни работи на Црна Гора објави дека амбасадорот на Србија во оваа земја, Владимир Божовиќ е прогласен за персона нон грата и од него е побарано да ја напушти Црна Гора.

Како причина, министерството навело дека Божовиќ Собранието во Подгорица во 1918 година го нарекол „ослободена“ и „слободна волја“ на црногорскиот народ, што, како што наведоа во соопштението, „го понижи највисокото законодавно и репрезентативно тело – Парламентот на Црна Гора“ која на 29.11.2018 година донесе Резолуција за поништување на одлуките на Собранието на Подгорица со кои, како што тврдат, „е укинат поранешниот суверенитет на Црна Гора, нејзината територија е припоена кон Кралството Србија и присилно го симнува од тронот кралот Никола Петровиќ Његош“.

Следеше реципрочна реакција на Србија, па црногорскиот амбасадор во Србија, Тарзан Милошевиќ доби наредба да ја напушти нашата земја во рок од 72 часа.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде