Повеќе од една третина од младите луѓе чувствуваат дека нивниот живот излегува од контрола, според наодите објавени за Гардијан која го нагласува влијанието на Ковид врз помладата генерација.

Истражувањето на „The Prince’s Trust Class of Covid“, исто така, покажа дека повеќе од 60% од 16-25-годишниците рекле дека се исплашени за иднината на својата генерација, бидејќи преживеале пандемија само за да се соочат со криза на трошоците за живот.

Еден од тројца мислат дека нивните можности за работа никогаш нема да закрепнат од пандемијата.

Младите луѓе денес се соочуваат со уникатни предизвици кои ги загрозуваат иднината и аспирациите на цела генерација ако не дејствуваме, рече Џонатан Таунсенд, извршен директор на добротворната организација во Велика Британија.

Нивното образование, вработување и клучните години на формирање веќе настрадаа, оставајќи многумина да се чувствуваат несигурни и исплашени за иднината која се чини дека излегува од нивната контрола, рече тој.

И покрај големите слободни работни места, младите луѓе остануваат загрижени за нивните идни кариерни изгледи.

Истражувањето, во кое беа анкетирани повеќе од 2.000 млади луѓе ширум ВБ. Скоро половина од анкетираните рекле дека живеењето низ пандемијата ги направило поотпорни, а нешто повеќе од половина рекле дека се порешителни да ги постигнат своите цели отколку претходно.

Младите луѓе покажаа уникатна издржливост да ги надминат предизвиците со кои се соочија и се порешителни од кога било да ги постигнат своите цели, рече Таунсенд.

Но, ним им е потребна нашата поддршка за да се осигураме дека нивните таленти и аспирации не одат во отпад.

Исто така, постојат докази за широко распространет „забавен развој“ меѓу младите луѓе како резултат на недостиг на развојни пресвртници за време на пандемијата, според наодите од извештајот на државата на младоста на Саванта.

Извештајот покажа дека речиси четвртина од 16-19-годишниците пропуштиле да го имаат првиот бакнеж поради Ковид. За оние на возраст од 20 до 25 години, оваа бројка беше 17%.

Значителен број, исто така, пропуштиле да ја започнат својата прва романтична врска, при што секој петти од оние на возраст од 16 до 19 години и 15% од оние на возраст од 20 до 25 години немаат врска во споредба со искуствата на луѓето на иста возраст пред пандемијата.