дома информација Работа од дома предизвикува параноја

Работа од дома предизвикува параноја

Работата од дома ги намалува социјалните контакти и придонесува за намалување на ефикасноста и психолошки последици

44
0

Работата од дома може да доведе до чувство на изолација, а кога сме соочени со нејаснотии или тишина, ние сме склони кон негативни претпоставки, вели професорката Анита Вилијам Вули за Фајненшл тајмс.

Параноја на работа може да се случи во секое време, а социјалните и економските околности создадени од пандемијата се совршени услови за интензивирање на оваа параноја.

Не можете брзо да проверите идеја со колега што може да доведе до преиспитување и несигурност во чекорите за работа што ги преземате.

Во такви ситуации, транспарентноста и отвореноста на менаџерите е од голема важност, вели Вули.

Според Минд, добротворна организација за ментално здравје, многу работници од време на време доживуваат благи параноични мисли. Овие мисли можат да бидат страв дека не ја работите доволно добро својата работа, дека сте исклучени од социјалниот круг или вашите колеги зборуваат зад грб.

Батија Винсфелд, професор по менаџмент на универзитет во Њујорк, вели дека истражувањето покажало дека ако ги погледнете платите и изгледите за кариера на оние кои работат од дома, ќе видите дека тие биле во неповолна положба во споредба со луѓето во канцеларијата.

Ако работниците работат од дома, најдобро е и нивниот менаџер да работи од дома, додаде тој.

Работата од дома е во основа осиромашна од дружељубивост, што ги отежнува сите работи што ни даваат чувство на разбирање, поврзаност и контрола.

Транспарентноста, искреноста и постојаната комуникација се клучни за компанијата.

Сепак, без доверба, сите овие идеи едноставно ќе бидат игнорирани.

Со други зборови, ако компанија и менаџери веќе немале врска заснована на доверба со своите вработени, оваа криза само ќе ги влоши тие односи.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде