Шпанската компанија Грифолс се надева дека ќе извлече нешто многу вредно од крвната плазма на млади волонтери – збир на молекули кои би можеле да го променат процесот на стареење.

Се повеќе пари се инвестираат во истражување за можностите за запирање на процесот на стареење и подмладување, а според некои изјави станува збор за милијарди долари.

На почетокот на оваа година, Грифолс потпиша договор за купување на Алкагест, компанија основана од неврологот Тони Вис-Кореј од универзитетот Стенфорд, кој заедно со Саул Вајлд откриле во научните трудови објавени во 2011 и 2014 година дека крвта на млади глувци има очигледно чудесни ефекти на мозокот на постарите глувци.

Откритието е поддржано од истражувањето наречено наука за гените, кое се обидува да ги разбере молекуларните и клеточните механизми што стареењето го прават главен фактор на ризик и двигател на вообичаените хронични состојби и болести во староста, според Националниот институт за здравство.

Во последните шест години, Алкаест идентификуваше повеќе од 8.000 протеини во крвта што потенцијално ветуваат терапии.

Напорите на Алкагест и Грифолс резултираа со најмалку шест испитувања во фаза II, кои се завршени или се во тек, за лекување на широк спектар на болести поврзани со стареењето, вклучувајќи ги Алцхајмеровата и Паркинсоновата болест.

Алкаест и другите медицински стартапи сигнализираат промена во размислувањето за некои болести со кои се соочува човештвото.

Тие се фокусираат на единствениот најголем фактор на ризик од сите: човечко стареење.

Нивната цел е да го „хакираат“ самиот процес на стареење и, во тој процес, да го одложат или спречат појавата на многу болести кои се најмногу поврзани со стареењето.

Идејата дека стареењето и болестите одат рака под рака, се разбира, не е ништо ново. Нова е новооткриената доверба на научниците дека „стареењето“ може да се мери, коригира и контролира.

 

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде