Есенскиот Богојавление е проследен со бројни обичаи и верувања, кои биле почитувани уште од античките времиња.

Обичаите поврзани со овој празник се разновидни, бидејќи секој го почитува овој голем празник на свој начин.

Меѓутоа, некои од најважните обичаи што нашиот народ ги почитувала со векови се постот на лебот и чистењето.

Денес се јаде само грозје и леб

На Крстовден, се почитува строг пост, на вода.

Кој се крсти со крст, пости на Крстовден.

Есенскиот ден на Крстот се пости со јадење само грозје и леб по цел ден.

Се верува дека луѓето родени на овој ден ја носат сенката на Светиот крст на нивните слаби плеќи, и затоа тие се особено одговорни пред Бога за нивните постапки.