Во првите осум месеци од оваа година, 68 проценти помалку меѓународни туристи ја посетиле Европа отколку во истиот период минатата година, а според новиот извештај на Европската комисија за патувања (ЕТЦ), заздравувањето на туристичкиот сектор до нивото на предпандемијата се предвидува до 2024 година.

Олеснувањето на ограничувањата низ цела Европа доведе до мало зголемување на бројот на патувања во јули и август 2020 година, што укажува на ентузијазам и желба на луѓето повторно да патуваат.

Сепак, новите мерки против ширењето на пандемијата и ограничувањата на патувањето брзо ја запреа секоја шанса за брзо закрепнување.

Покрај тоа, потрошувачите имаат се помалку доверба во туристичките агенции, а економската рецесија дополнително ги намалува шансите за брзо закрепнување на европскиот туризам.

Извештајот исто така посочува дека ефектите од пандемијата врз туризмот во Европа се „без преседан по обем и времетраење“, бидејќи сите европски дестинации имаат пад на туристички пристигнувања над 50 проценти, а Кипар и Црна Гора се во најлоша состојба.

Кипар забележа 85% помалку туристи оваа година, додека Црна Гора имаше пад од 84%.

Покрај нив, Романија забележа пад од 80 проценти, а Турција нешто помалку, околу 77 проценти.

Спротивно на тоа, Австрија забележа пад од само 44 проценти до септември 2020 година, така што сега е во силна позиција да постигне нешто побрзо закрепнување бидејќи ограничувањата во таа земја се олеснети многу побрзо отколку во другите земји-членки.

Во исто време, како зимска дестинација, Австрија имаше корист од вообичаените трендови на патување на почетокот на годината многу повеќе од другите европски дестинации.

Во време кога нов бран пандемии ја уништува Европа, особено во пресрет на зимската сезона, сега е поважно од кога било досега европските земји да се обединат за да постигнат заеднички решенија за борба против вирусот, но и за одржливо закрепнување на туризмот, изјави извршниот директор на ЕТЦ, Едуардо. Сантандер.

Туристичкиот сектор е еден од најтешко погодените од пандемијата.

Важноста на домашните и интраевропските патувања не може да се потцени во однос на улогата што ќе ја игра во закрепнувањето на туристичкиот сектор во текот на следните месеци.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде