Грижата за семејниот дом е клучна за секоја жена, особено кога помалите деца растат во домот. Иако се обидуваме да се грижиме и да ја елиминираме секоја потенцијална опасност за членовите на семејството, можеби не сме ни свесни дека одредени хемикалии во нашиот дом можат да бидат најголема опасност за здравјето на нашите најблиски.

Теписи изработени од вештачки влакна, исто така, создаваат проблеми со рециклирање, по истекот на рокот на траење тие обично не можат повеќе да се обработуваат, освен во посебни случаи, од депониите на реакторите …

Ние ви ги донесуваме петте најчесто користени хемикалии дома, кои исто така се потенцијални опасности.

Козметички производи

Козметичките производи за деца се извор на контаминација со фталат, неславни пластични адитиви кои ги има и во препаратите што ги користат децата, потврди научна студија од Универзитетот во Сиетл.

Овие научници потврдија дека лосионите, шампоните и прашоците наменети за хигиена на бебето се значителен извор на контаминација со овие токсични состојки.

Освежувачи на воздухот

Освежувачи и средства за чистење на воздухот, кога се користат во мали затворени простори, ослободуваат токсични честички.

Потекнува од две главни хемикалии, гликол етер и терпен. И додека самите етери се токсични, нетоксичните терпени можат да реагираат со озон и да формираат отворена комбинација.

Ова е докажано со студии за разградливост на метаболитите на фталат во урината кај деца по дермална апликација на козметика. Фталатите, инаку предизвикуваат хормонални нарушувања, алергии и оштетување на генетскиот материјал.

Нафталин

Нафталин и слични производи против молци испуштаат еден од најнепријатните мириси што може да се најдат во куќата.

Студиите покажаа дека една активна состојка во ваквите производи, наречена парадихлоробензен, предизвикува рак кај животните.

Иако истиот ефект не е пронајден кај луѓето, друга попозната состојка на нафталин, по подолго изложување, може да предизвика оштетување на црвените крвни зрнца и да предизвика гадење, повраќање и дијареја.

Хемикалии во тепих

Современите теписи добија негативен предзнак како резултат на испарливи органски честички (VOC). Овие супстанции можат да доведат до зголемена заситеност на воздухот и, поради силниот мирис, го загрозуваат здравјето.

Комбинацијата од пена и лепило за тепих е проблематична бидејќи токму оваа комбинација може да предизвика хемиски реакции што доведуваат до ослободување на штетни честички што го загадуваат воздухот, а поради мноштвото такви супстанции е невозможно да се предвидат можни реакции.

Теписи изработени од вештачки влакна, исто така, создаваат проблеми со рециклирање, по истекот на рокот на траење, тие повеќе не можат да се обработуваат, освен во посебни случаи, во депонии на реактори, каде што термички се третираат подни облоги направени од вештачки влакна.

Пестициди

Оваа група вклучува различни производи како што се инсектициди, фунгициди и слични состојки. Ова се хемиски формули кои убиваат сè, од мали микроорганизми до глодари.

Бидејќи се токсични, нивото на токсичност мора да биде нагласено на секој производ. Со услов дека се наменети за употреба во затворен простор, обидете се добро да го проветрите домот по употреба.

ИЗВОРНовости
претходниот член,Хипер-точното позиционирање се шири низ целиот свет
Следната статијаВо напуштен хотел, археолози нашле прекрасни љубовни писма

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде