Во последен пост, зборувавме за идејата за искривување на просторот и дали тоа можеби е еден ден можно. Денес ќе зборувам за уште еден трик побрз и полесен: Wormholes.

Wormholes се стара идеја во општата релативност. Таа се заснова на дело на Алберт Ајнштајн и Натан Росен, кои се обидоа да откријат како може да се однесуваат елементарните честички во закривеното простор-време. Нивната идеја ги третира паровите честички-античестички како два краја на цевката за време на вселената.

Овој мост Ајнштајн-Росен би изгледал како црна дупка од едниот крај, и анти-црна дупка или бела дупка, од другиот крај.

Идејата за физика на честички никогаш не се исфрли, но работата инспирираше други истражувачи да ги проучат ER-мостовите како можна кратенка низ вселената. Ако Wormholes би биле преодни, би можеле да се пробиете низ вселенското време, како црв што поминува низ јаболко.

Не требаше долго за теоретичарите да откријат дека ова нема да успее. Иако wormholes се валидни решенија за равенките на Ајнштајн, тие се распаѓаат толку брзо што никогаш не би имале време да ги поминете низ нив. Во принцип на релативност, wormholes не се премостливи.

Се разбира, невозможноста никогаш не го спречува упорниот теоретичар и наскоро сфатија дека можете да направите wormhole што може да се премости, обложувајќи ја со негативна енергија. Истиот вид на негативна енергија што може да се искористи за погон на искривување. Но, како што споменав минатиот пат, материјата со негативна маса / енергија се чини дека не постои.

Но, сè не е изгубено. Знаеме дека теоријата на Ајнштајн мора да се распадне во квантни размери затоа што таа е класична теорија. Веројатно, постои одредена квантна теорија на гравитација која ја заменува општата релативност.

Сè уште немаме комплетен модел на квантна гравитација, но имаме неколку приближни модели кои ќе не насочат во вистинската насока.

Еден од овие модели е познат како теорија Ајнштајн-Дирак-Максвел. Така е именувано затоа што вклучува аспекти на теоријата на гравитацијата на Ајнштајн, теоријата на електромагнетизмот на Максвел и теоријата на Дирак за квантни честички. Неодамна еден тим најде решение за wormhole на равенките Ајнштајн-Дирак-Максвел.

Тимот откри дека нивниот пример за wormhole е целосно премостлив. Уште повеќе, решението не бара никакви состојби со негативна енергија. Во принцип, тоа ќе ви овозможи да патувате низ wormhole без да имате потреба од негативна маса.

Единствениот улов е што ќе треба да бидете во квантна состојба. Значи, микроскопските купчиња атоми можат да патуваат низ оваа дупка, но не и луѓето.

Иако ова е интересно дело, тоа е само модел играчка. Постојат многу решенија за равенките на Ајнштајн кои не можат да постојат од причини поразлични од гравитацијата. Тимот планира дополнително да ја истражи нивната идеја за да види дали нивното решение е уште една невозможна идеја или дали може да има начин да се создаде ваков вид квантен дупче.

И, ако оваа идеја успее, сепак ќе биде полесно да се помине низ иглени уши, отколку да се пропатува во далечните небеса.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде