Компанијата за развој на вештачка интелигенција, Кнерон, ги измами банките, граничните контроли и аеродромската технологија со нивните печатени маски.

Препознавањето на лицето станува се пошироко распространето како безбедносна алатка, од спроведување на законот до паметни телефони и до корпорации, се користи за да се внимава кој има пристап до кои локации или уреди.

Сепак, овој безбедносен метод можеби не е толку беспрекорен како што мислите.

Истражувачите од фирмата за вештачка интелигенција Кнерон ги измамиле системите за препознавање на лицето на граничните премини, банките и аеродромите со носење печатени маски од туѓи лица, објавија тие во четвртокот.

Алатки за препознавање на лице

Системите за препознавање лица се дочекани со раширени раце на многу аеродроми, бидејќи го намалуваат времето на чекање.

Брзата идентификација на луѓето со скенирање на нивните лица и споредување со фотографиите од нивните пасоши ги направи контролните пунктови на граничните премини погодни и ефикасни.

Ова е интегрално од безбедносни причини, меѓутоа, изгледа дека овие системи не се толку успешни како што им даваме заслуга.

Кнерон одлучи да ги стави на тест овие технологии и ги натера истражувачите да испечатат маски што покажуваат различни лица, а потоа да поминат низ системите за препознавање лица.

Излезе дека овие маски беа во можност да ги измамат системите.

Овие не беа дури и сложени печатени маски. Сепак, мора да се забележи дека тие не беа пластични маски од евтина пластика што се наоѓа во продавниците за костими како маските со ликот на претседателот Трамп или кралицата Елизабета.

Мамење на системите со печатени маски

Тестирајќи ги системите на три различни континенти, истражувачите на Кнерон носеа маски што го прикажуваат лицето на друго лице пред да продолжат да се обидат да ги измамат алатките за препознавање лице.

Ги измамиле таблетите за плаќање што ги водат кинеските компании, AliPay и WeChat. Тие, исто така, измамиле систем за препознавање на лице на граничен премин во Кина, како и минување низ системите на аеродромот Шипол во Амстердам во Холандија.

Малку е вознемирувачки што печатените маски можат да ја измамат таквата технологија.

Сепак, пософистицираната технологија за препознавање на лицето, како што е снимањето на светлина, не можеше толку лесно да се измами. Технологијата што ја користеа Huawei и Apple ID не беше измамена кога истражувачите се обидоа да ги измамат.

Чуварите им понудија дозвола на истражувачите да ги спроведат тестовите, кои беа надгледувани. Обично има луѓе кои се во близина на апаратите за препознавање на лице, така што некој би се надевал дека ќе забележи дека некој носи маска доколку се случи тоа.

ИЗВОРINTERESTING ENGINEERING
претходниот член,Ако јадете пресолена храна, треба да се загрижите за своето здравје!
Следната статијаТиквички за ручек? Одлична идеја, тиквичката е многу здрав зеленчук!

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде