Експерименталниот лек против ковид-19 на компанијата „Мерк“, „молнупиравир“, ќе мора да се консумира со додатни лекарства, во таканаречен „ковид-коктел“, со цел да се намали ризикот дека вирусот ќе го надмудри третманот, смета директорот на „Велком“, Џереми Ферар, а пренесува „Блумберг“.

Иако допрво треба да добие одобрение од регулаторите, „молнупиравир“ се смета за врвно достигнување во борбата против коронавирусот, бидејќи може да биде релативно евтин и лесен за производство, а за време на испитувањата покажа дека го намалува ризикот од хоспитализација до 50 отсто кај заболените со мали и благи симптоми.

Помислата дека можете да имате лек што се пие и би можеле да го земете веднаш штом имате дури и најмала сомнеж дека сте инфицирани е огромен чекор напред во борбата против вирусот на глобално ниво – изјави Фарар, кој сепак, смета дека постои шанса вирусот да го „надмудри“ лекот и да ги избегне неговите ефекти.

Отпоротноста на лекови се јавува кога вирусите и бактериите се развиваат и го надвладуваат механизмот на лековите. Фарар сугерира дека и покрај оптимизмот и добрите резултати од истражувањата за лекот, пилулата на „Мерк“ исто така нема да биде исклучок.