Имено, напредните маски против коронавирус се направени од слој сребро и бакар што го неутрализираат споменатиот вид на коронавирус.

За да ја тестираат ефективноста на нивниот пронајдок, мексиканските научници го применија кај пациенти позитивни на коронавирус, земајќи капки од вирусот кога се кашламе.

Маските беа наречени “SakCu” – “Sak” што на јазикот на Маите значи сребро, и “Cu” е хемискиот симбол на бакар.

Универзитетот рече дека ако концентрацијата на вирусот е висока, тој исчезнува во 80 проценти од случаите за 8 часа, и ако концентрацијата на вирусот во телото е ниска, тогаш нема да се открие РНК вирус за два часа.

Во контакт со нано-слојот на маската, направен од сребро и бакар, мембраната на вирусот САРС-КоВ-2 пука и РНК е оштетена, пишува официјалниот весник на универзитетот, додавајќи дека иако маската е фрлена во контејнер, нема да биде токсичен материјалот за животната средина.

Новата маска, за разлика од обичните за еднократна употреба, може да се користи до десет пати, односно може да се измие и нивниот материјал нема да се оштети.

Во моментов, универзитетот нема да произведува маски за масовна употреба, бидејќи тие имаат капацитет за производство од 200 маски дневно.