До 1580 година, сифилисот се прошири во Европа толку многу што беше втора најтешка заразна болест што го погоди Стариот континент, веднаш по чумата.

Во тоа време, долгата коса беше популарен статусен симбол, додека ќелавата глава беше патот кон понижувањето на јавноста.

Кога неговиот брат се разболе од сифилис, англискиот политичар Самуел Пипс во својот познат дневник напиша: –Ако мојот брат живее, тој нема да може да ја покаже главата јавно, што ќе биде голем срам за мене.

Со појавата на сифилис, цветаа перики. Жртвите ги криеле ќелавите глави и красти со перики направени од коњ, кози и човечки влакна, а непријатните мириси биле маскирани со пудра со мирис на лаванда или портокал, па затоа настанало името перика со прав. Иако ги носеле многу угледни благородници во тоа време, периките не биле многу модерни и елегантни, туку само срамна потреба, но тоа се променило во 1655 година кога кралот на Франција започнал да ја губи косата.

Францускиот крал Луј XIV имал само 17 години кога косата почнала да слабее. Загрижен дека ќелавоста ќе му наштети на неговата репутација, тој ангажирал 48 фризери за да ја зачува својата репутација.

Пет години подоцна, братучедот на Луис, англискиот крал Чарлс Втори, го стори истото кога забележа дека косата почнува да му седи.

Тогаш дворјаните и другите аристократии почнаа да ги копираат двајцата кралеви, а стилот почна да се шири низ средната класа, која роди нов европски хир.

Како што е случај со секој тренд, цената на периките значително се зголемила.

Најчестата секојдневна перика чинеше 25 шилинзи, што беше неделна плата на просечен жител на Лондон, а за големи, комплексни, биле исплаќани до 800 шилинзи.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде