Најчесто тие се злоупотребувани или занемарувани од членовите на семејството, но може да ги вознемируваат и пријателите, соседите и вработените во институцијата за нега.

Насилството врз постарите лица намерно или ненамерно како последица на занемарување се нарекува злоупотреба.

Може да се случи еднаш или може да се повтори, и вклучува воздржување од дејствување во врска што се заснова на доверба и предизвикува болка или вознемиреност кај постарата личност.

На пример, кога станува збор за уцена, детето му вели на родителот: „Ако не го напуштиш мојот стан, никогаш повеќе нема да ги видиш своите внуци“.

Постојат пет форми на злоупотреба:

1. Физичко насилство е секој чин на насилен физички контакт без разлика дали е повреден или не.

2. Ментална или емоционална злоупотреба е однесување насочено кон намалување на самодовербата кај постарата личност

3. Економска и материјална злоупотреба е употреба на пари или имот на постаро лице на нефер начин во корист на насилникот

4. Занемарување е намерно или ненамерно неуспех да се обезбедат основни услови за живот.

5. Сексуалното насилство е сексуално искористување на постара личност без негова или волја и согласност. 

ИЗВОРАло
претходниот член,Што е поважно и потребно за мажот: Мајката или сопругата?
Следната статијаСамо 40 минути во денот децата од Кина ќе може да користат ТикТок

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде