Залихите на кафе во Бразил – најголемиот светски производител на зрна кафе во светот – би можеле да достигнат тропско ниско ниво до следната година. Ова го соопшти Блумберг, повикувајќи се на зборовите на Силас Бразилејро, шеф на Националниот совет на кафе. Главната причина за оваа мрачна прогноза е сушата во Бразил.

Според проценката на Бразил, резервите на кафе во градот може да се намалат на 7 милиони барели дневно кеси (секоја со тежина од 60 кг). Во исто време, најудобното ниво би било 9-12 милиони барели.

Во мегувреме побарувачката на кафе во светот продолжува. Според податоците на истражувачкиот центар HEDGEROINT GLOBAL MARKETS, потрошувачката на зрна кафе годинава пораснала за 1,5%, а лани за 2%.

Заедно со поголемиот интерес на кафе, се зголемуваат и цените на кафето. Агенцијата забележува дека цената на кафето „Apabia“ во Јапонија се зголемила за 11% на годишно ниво, а аналитичарите веруваат дека овој тренд ќе продолжи.

Цeнитe нa ĸaфeтo во светски рамки ќе продолжи да расте, а несигурноста за увоз од Бразил е една од причините за тоа, ĸoмeнтиpa Гилxepмe Mopија, економски aнaлизaтop во xoлaндcĸaтa бaнĸa Rаbоbаnk.

Ситуацијата најверојатно нема да се промени во блиска иднина, пишува Блумберг. Тоа значи дека во текот на следните месеци се очекува зголемување на врнежите во Бразил, а Колумбија – втората земја во светот по извоз на кафе, напротив, може да очекува премногу дожд.

Истовремено, климатските промени влијаат и врз плантажите за кафе во Гватемала, Хондурас и Никарагва.