Терминот „сребрени номади“ стана многу популарен на глобално ниво во последните години. Станува збор за луѓе кои се во пензија, кои сакаат да го поминуваат своето време во некоја од европските земји, без врска со државата во која дотогаш работеле или живееле.

Ова се најдобрите земји во Европа за „сребрените номади“ и земјите кои обезбедуваат најдобри услови за пензионерски визи.

Пензионирањето во некоја од европските земји може да биде полесно отколку што мислите. Топло време, помалку стрес и добар животен стандард е сè што може да посакате. Сепак, преселувањето во друга земја бара малку истражување и планирање, особено затоа што многу визи се наменети за работоспособни.

Италија

Италија е популарна дестинација за пензионери и има визни опции дизајнирани да ви помогнат да го направите токму тоа. Условите за оваа виза се малку потешки за исполнување, за да аплицирате ќе ви треба приход од најмалку 31.000 евра годишно.

Оваа виза важи една година и може да се обнови најмногу четири години. По пет години престој во земјата, можете да аплицирате за постојан престој.

Шпанија

Оваа виза бара да имате месечен приход од нешто повеќе од 2.150 евра месечно или 25.816 евра годишно. Дополнително, апликантите мора да докажат дека имаат сеопфатно здравствено осигурување кое е еднакво или подобро од јавната здравствена услуга во нивната земја на живеење.

Тие можат да останат во земјата една година и мора да поминат најмалку 183 дена за да ја обноват визата. Може да се продолжи на четири години, по што се поднесува барање за државјанство.

Грција

Оваа виза бара да имате минимален приход од 24.000 евра годишно, но не можете да имате никакви економски или инвестициски активности во земјата. Изворите на приходи вклучуваат пензионирање, имот за изнајмување и инвестиции. Оваа виза се издава на две години и може да се обнови на крајот на тој период.

Кипар

Визата од категорија F е веројатно една од најдобрите опции за да ги поминете пензионерските денови во Кипар. Неопходно е да имате пензија во износ од 9.568 евра годишно, а потоа можете да аплицирате, да купите и недвижен имот.

Малта

Малта има посебна програма наречена Malta Pensioners Scheme. Доколку сакате да аплицирате, мора да поседувате имот во Малта во вредност од најмалку 220.000 евра или да изнајмите имот кој чини 8.750 евра годишно.

Апликантите исто така мора да имаат здравствено осигурување издадено во Малта. Визата бара да не поминувате помалку од 90 дена годишно или повеќе од шест месеци во која било друга Шенген земја освен Малта.

Португалија

Визата Д7, или визата за пасивен приход, го прави пензионирањето во Португалија привлечна опција за многу државјани кои не се членки на ЕУ. За да се квалификувате, мора да имате минимален месечен приход од 705 евра.

Тој приход може да дојде од повеќе различни извори, вклучувајќи пензија, имот за изнајмување или инвестиции. Имателите на виза Д7 ги користат истите здравствени придобивки како и португалските граѓани.

ИЗВОРИнфо.мк
претходниот член,Во Европа дилема дали да се осветлат градовите за време на Божиќ
Следната статијаДецата кои растат со сестри стануваат амбициозни и независни личности

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде